Poradna

Dobrý denChtěla bych se zeptat jsem 33+3tt dnes jsem byla na kontrole a pan doktor mi řekl že mám hodně měkký čípek CS3 břicho mi tvrdne hodně často i v klidu. Je možné že bych mohla porodit dřív?

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Ano, mohla, ale nemusíte. Jde jen o riziko.

 

Dobrý den, jsem v 35tt a byl mi zjištěn pozitivní nález GBS. Chci se zeptat, zda je při tomto nálezu možné mít pohlavní styk s manželem. Děkuji za odpověď.

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Určitě ano. Jde jen o pozitivitu bakterie, která Vám ani manželovi není nebezpečná, testuje se kvůli miminku a opatřením při porodu. S pozdravem

 

Dobrý den paní doktorko. Při kultivaci mi vyšel pozitivní streptokokus agalactiae. Ale jsem alergická na penicilin cefalosporiny a makrolidy. Mohla bych znát váš názor ohledně rizika jestli je větší riziko nákaza miminka při neošetření atb při porodu nebo riziko alergicke reakce při podání atb do žíly. Popř. Jde se ho zbavit jinou cestou než atb do žíly? Třeba homeopatiky. Termín mám za 14dni. U prvního porodu kultivace pozitivni ale bez aplikace atb. Dekuji

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Dobrý den,

Streptok může a nemusí způsobit zápal plic novorozence- dle toho, zda jej při porodu masivně vdechne, což předem nevíte. Riziko alergie je obrovské, ale mohou Vám dát ATB která jsou mimo Vaši alergii- např. DalacinC. Lze také ATB Vám nepodat a novorozence sledovat, v příp. infekce podat ATB až jemu. Přírodní postupy na eliminaci, jako např. Lichořeřišnice doporučovaná porodními asistentkami nebyla dosud nikdy úspěšná v eliminaci Streptokoka- kontrolovaly jsme několikrát. Snad jedině Biorezonance. S pozdarvem, 

 

Dobrý den paní doktorko, připravuji se na porod s Aniballem, na obvodu 26 cm jsem při cvičení začala krvácet z malé trhlinky na kraji pochvy. Po pár dnech pauzy jsem pokračovala, ale při každém cvičení se trhlinka znova rozkrvací, přesto jsem se po dalších třech cvičení dostala na 28 cm. Mám pozitivního streptokoka a nevím, zda mohu ve cvičení pokračovat? Je možné ohrozit miminko přes poranění a krev? Děkuji za odpověď.

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Dobrý den,

příliš spěcháte. Vyčkejte 3dny bez cvičení, pak začněte cvičit s menším obvodem...cca 24cm, takto pokračujte týden, pokud se krvácení neobjeví, pak teprve lze obvod malinko zvětšit a opět několik dnů na něm setrvat. Nechte sliznici, ať si zvyšuje pružnost svým tempem- není nutné dojít na konkretní obvod, stále je efekt výborný. Pro miminko streptoko není nebezpečný dokud je chráněno Vašimi protilátkami z krve...do porodu stále.

Dobrý den paní doktorko,jsem z Brna a velice ráda (pokud bude všechno v pořádku) bych rodila ambulantně. Porodnice toto umožňuje, ale nemohu v Brně najít pediatra (zatím jsem hledala převážně v Černých Polích, na Lesné a v Brně-střed), který by byl ochotný vzít dítě po ambulantním porodu do péče.Víte o někom nebo daly by se někde dohledat kontakty dětských lékařů, kteří ambulantní porod neodmítají, prosím? Zatím jsem se setkala s okamžitým zamítnutím, aniž by se zajímali o moje důvody.Děkuji.

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Žádný seznam neexistuje. Komunitní porodní asistentky mají povědomí, na koho se lze obrátit. Mohu doporučit např. MUDr. Renatu Bartoškovou.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda mohu používat aniball, když se u mě vyskytli v pochvě drobná kondylomata. Děkuji za odpověď.

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Když máte v pochvě kondylomy, raději nedoporučuji používání Aniballu proto, že pokud by jste postupovala neopatrně a pochva by i minimálně napraskla, ihned by se do poškozené sliznice kondylomy rozšířily. Pokud je v porodních cestách hodně kondylomů, indikujeme dokonce raději porod císařským řezem.

 

Dobrý den, jsem v jednadvacátém týdnu těhotenství a všimla jsem si, že těsně po orgasmu mi velmi ztvrdne břicho. Je to naprosto bezbolestné a do cca 5 minut to odezní. Jinak s tvrdnutím nemám problém. Je to v pořádku nebo je potřeba brát například magnesium či sexuální zdrženlivost? Děkuji.

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Je to v pořádku pokud se Vám nezkracuje čípek- to pro jistotu nechte zkontrolovat Vašeho gynekologa při návštěvě v poradně.

Dobrý den,při prvním těhotenství jsem bez problémů cvičila s aniballem při porodu mi praskla nějaká céva. Nyní se připravuji na druhý porod a ráda bych opět používala aniball, ale bojím se aby mi náhodou nepraskla nějaká cévka..... Myslíte, že jsou mé obavy oprávněné?? Moc děkuji za odpověď

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Pokud máte křečové žíly v pochvě nebo na zevním genitálu, poraďte se s Vaším gynekologem, zda můžete bezpečně cvičit s Aniballem. Pokud nemáte žádné křečové žíly samozřejmě může dojít k prasknutí pochvy, vchodu poševního a tím poranění nějaké cévky při porodu. To se může stát bez cvičení, i po cvičení a závisí to na velikosti miminka, pružnosti pochvy, ale také na rychlosti porodu. Pěkný den, 

 

Dobrý den, rozhoduji se, jestli rodit v některé brněnské porodnici s dulou nebo bez (je to drahá služba). Přeji si fyziologický porod bez nutnosti vnějšího zásahu. Pozorujete patrný rozdíl mezi průběhem porodů s dulou a bez ní? Ze statistik porodnic to vypadá, že v Brně i přes přání rodit přirozeně nakonec dojde k lékařskému zákroku. Má na to vliv dula nebo ne? Kterou porodnici Brno doporučujete? Děkuji moc.

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Dula je průvodkyně matky, usnadňuje jí porod a komunikaci s personálem, pomáhá jí již během těhotenství i po porodu, je velkou pomocí, ale rozhodně nesmí mluvit personálu nemocnice do jeho péče. Tedy pokud se něco pokazí a lékař musí zasáhnout, dula na to m nic nezmění. Ona je ta spíš pro prevenci zbytečných komplikací vzniklých nedorozuměním, vyčerpáním a nespoluprací rodičky, zklidňuje a pomáhá fyziologickému běhu porodu. 

Dobrý den, paní magistro. Syna brzy čeká 1. očkování (hexavakcína), mám připravená homeopatika Thuja, Silicea a Phosphorus, vše v potenci 9 CH. Jak byste, prosím pěkně, doporučila jejich dávkování? Děkuji moc.

odpovídá: Mgr. Jana Ohanková

Dobrý den, popsané léky pokrývají očkování a případné potíže s ním spojené, nicméně nevím zda pokrývají i konstituci Vašeho syna. Z toho homeopatie vychází a uvedené léky se používají až při případných potížích. Jedině snad lék Thuja někteří homeopaté doporučují použít i před očkováním jako profylaxi – několik kuliček den před a ráno v den očkování. Já ve své praxi používám přímo napotencované vakcíny, tzn. ve Vašem případě Hexavakcína krátce po případně i před samotným očkováním. Sehnat se dají v lékárně www.remedia.at.  Kromě uvedeného vždy doporučuji, aby dítě v době očkování bylo v naprosto 100% zdravotním stavu, což by měl před očkováním řádně zkontrolovat lékař. Zdravím Jana Ohanková

Dobrý den, prosím o radu, jsem ve 37.týdnu těhotenství. Od 15 let se léčím s hypertenzí. Momentálně užívám Dopegyt 250mg 3-0-3, i přesto mám tlak průměrně 150/100, někdy i vyšší. Bílkovina v moči není, i krev je v pořádku. Aktuálně mi byl přidán Vasocardin 0,5-0-0,5. Ráda bych porodila přirozeně, ale je mi doporučováno vyvolání porodu po 38.týdnu. Tomu bych se ráda vyhnula. Celkově jsem neurotičtější povahy. Poradila byste mi prosím něco na zklidnění a snížení tlaku a je potřeba porod vyvolávat?děkuji

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Vaše otázka se vůbec netýká Aniballu, ale přesto odpovím- ano, je nutné porodit co nejdříve právě kvůli Vašemu vysokému tlaku- po porodu se rychle značně upraví. Ano, Váš vysoký tlak jistě přímo souvisí s Vaším sklonem dramaticky prožívat každou situaci. Teď je pozdě chtít to řešit celostně, ale po porodu, až se vše zklidní určitě můžete udělat opatření, která Vám pomohou se vysokému tlaku jak v příštích těhotenstvích, tak ve vyšším věku vyhnout...můžete si vybrat z homeopatie, EFT, konstelací, čínské medicíny...co je Vám blízké, je třeba odstranit důvod, proč Vás vše tak nervuje. Nyní můžete nasadit Tkáňovou sůl Natrium Muriaticum a vycucat 5xdenně 2 tbl.+ je nutné pít denně 2l vody (bez bublin) a omezit sůl v jakékoli podobě. 


 

Dobrý den, prosím o radu, jsem ve 37.týdnu těhotenství. Od 15 let se léčím s hypertenzí. Momentálně užívám Dopegyt 250mg 3-0-3, i přesto mám tlak průměrně 150/100, někdy i vyšší. Bílkovina v moči není, i krev je v pořádku. Aktuálně mi byl přidán Vasocardin 0,5-0-0,5. Ráda bych porodila přirozeně, ale je mi doporučováno vyvolání porodu po 38.týdnu. Tomu bych se ráda vyhnula. Celkově jsem neurotičtější povahy. Poradila byste mi prosím nějaká homeopatika na zklidnění a snížení tlaku?děkuji

odpovídá: Mgr. Jana Ohanková

Dobrý den, na zklidnění bych doporučila tinkturu Avis (Finclub) a na snížení tlaku lék Crateagus v ředění 5CH nebo Crateagus jen v mateční tinktuře. Obecně na zklidnění by bylo možné z homeopatie použít také lék Gelsemium 15CH. S pozdravem a přáním klidných svátků i klidného porodu ve správném termínu. Jana Ohanková

Dobrý deň, môžem v 36tt začať používať aniball aj napriek diagnostikovanej streptokokovej infekcií. Kedy by sa aniball používať nemal? Ďakujem za radu. Zuzka

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Streptokok agalactiae není kontraindikací používání Aniballu, pokud Vám nepůsobí žádné potíže, což by tato bakterie neměla, a pokud nemáte žádné poranění pochvy nebo zevního genitálu.

Dobrý den, hledám gynekoložku v okolí Kladna, Rakovníka případně Prahy. Váš přístup je mi velmi vlastní a ráda bych našla lékaře fungujícího podobně. Jsem bezradná, z internetu se nedá vybrat. Budu moc ráda za jakýkoliv tip. Děkuji moc! Karol

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Dobrý den,
skvělých lékařů je ve Vaší oblasti mnoho, ale nevím o nikom konkretním s celostním přístupem. Bohužel nemám osobní tip. Pěkné vánoce,

Dobrý den paní doktorko, jsem na začátku 25tt. I když celé dny ležím (v nemocnici), tak mi poměrně často tvrdne břicho. V leže. Za chůze ani nemluvím. Především odpoledne a večer. Večer mám kapačku magnesia, trochu se to zklidní, nebo lépe řečeno se alespoň nerozjednou kontrakce po 5 minutách, jak to bez kapaček bylo. Čípek mám měkký, 27mm, funeling 6mm. Poradila byste mi prosím nějaká homeopatika proti tak intenzivnímu tvrdnutí, případně na celkovou úpravu stavu? Předem moc děkuji za radu. LK

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Doporučuji Tkáňové soli Calcium phosphoricum  2-0-0-2 a Magnezium phosphoricum 0-2-2-0 vždy vycucat. Pomůže to růstu miminka i celkovému zklidnění tendence organismu do křečí. Koupit Vám to může Vaše rodina na různých místech v Brně- např. lékárna Zelený Anděl na Durďákové ulici... a donést do nemocnice. Držím palce Vám oběma!

 

Dobrý den, snad nevadí, že nemám dotaz ohledně porodu, ale ke kolice miminek - jaká homeopatika ke zmírnění kolik byste prosím doporučovala pro kojence 1m+? Syn při kolikách vztekle pláče, kope nožičkami, někdy se propíná do luku, nevyhovuje mu teplo na bříšku, ale spíše cvičení (protažení nožiček), nošení. Děkuji moc.

odpovídá: Mgr. Jana Ohanková

Dobrý den, pokud je tam vztek, zkuste jako první lék Chamomila 15ch rozpusťte ve vodě dvě kuličky a podejte injekční stříkačkou několikrát během dne nebo odpoledne podle toho, kdy potíže začínají. Dalšími možnostmi je lék Magnesia phosphorica nebo případně Discorea, ta má to propínání do luku, ale potřebovala bych k tomu ještě další informace jako kdy kolika nastupuje, s jakým časovým rozestupem po krmení.  Chamomina má koliky se vztekem, tak je velká pravděpodobnost, že zabere. S pozdravem Jana Ohanková

Dobrý den, ráda bych si pořídila nějaká homeopatika na porod, porodní cesty, používám aniball. Jsem ve 38. týdnu a jsem prvorodička. Mohla byste mi nějaké doporučit nebo jak se sejít a poradit jak si je opatřit a které z nich by mi pomohly? Budu rodit u apolináře, jsem z Prahy z JZP. Děkuji moc za Váš čas. Helena Renčová

odpovídá: Mgr. Jana Ohanková

Dobrý den, základními léky k porodu jsou Arnica, Caulophylum, případně Gelsemium. Více informací o lécích a situacích kdy je použít najdete v mém článku https://www.promaminky.cz/clanky/porod-a-sestinedeli-48/homeopatie-pri-porodu-455. Pokud byste chtěla léky připravit a probrat vše osobně, můžete mě navštívit v poradně v Zelenči. www.123homeopatie.cz s pozdravem Jana Ohanková

Dobrý den, prosím o radu, zda mohu v den termínu porodu začít užívat Caulophyllum 9 CH pro změkčení děložního hrdla a přípravu porodních cest. Hrdlo mám sice již zkrácené, ale stále jinak k porodu nepřipravené. Pan doktor včera na kontrole avizoval, že mě případně pošle do nemocnice, aby tam porod trochu "popohnali", ale tomu bych se ráda vyhla právě třeba s použitím adekvátních homeopatik. Moc děkuji.

odpovídá: Mgr. Jana Ohanková

Dobrý den. Ano, pokud už se začne miminko hlásit na svět, rozeběhne se porod, lze pomocí léku Caulophyllum docílit pravidelných kontrakcí a usnadnit tak porod. S pozdravem a přáním pohodového porodu Jana Ohanková

Paní doktorko, co je, prosím Vás, pravdy na tom, že po cvičení s Aniballem může napuchnout děložní hrdlo, které se pak po porodu musí o to více šít, jelikož dojde k jeho většímu poranění? Slyšela jste o tom někdy, nebo to mám považovat za blud? Děkuji moc.

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Dobrý den,
z logiky věci jsem přesvědčená, že je to nesmysl. Po používání Aniballu rodí maminky většinou zcela bez nutnosti šití, pokud je třeba šít, jde o drobná poranění hráze. Dosud nevím o žádném případu, kdy by cvičení s Aniballem zhoršilo průběh porodu nebo porodní poranění - nemá podle mě ani jakým způsobem to provést. Pěkný den.

Homeopatická příprava k porodu (před a během). Většina homeopatů doporučuje "koktejl" homeopatik ve složení Actea Recemosa 9ch, Caulophyllum 5ch, Arnica Montana 9ch. Dávkování začíná již 14 dní před porodem, aplikací 5 kuliček ráno a večer. Nicméně prof. Opelka s tímto postupem nesouhlasí a varuje před nežádoucími účinky homeopatik, které mohou vyvolat určité nežádoucí psychické stavy. Jaký je váš názor?

odpovídá: Mgr. Jana Ohanková

Dobý den, můj názor je podávat homeopatika až do stavu, který odpovídá obrazu léků, což znamená, že se v zásadě a v tomto ohledu ztotožňuji s názorem p. Opelky. Jediný lék, který někdy také doporučuji předem je Arnika v nízkém ředění, protože k symptomům Arniky – tzn. bolest, pohmoždění – u porodu téměř vždy dochází. Proving nebo symptomy léků na úrovni psychiky se objevuje většinou u vyšších ředění, ale citliví jedinci mohou reagovat i na nižší ředění. Jana Ohanková

Dobry den, jsem v 36 tydnu tehotenstvi a zacinam se obavat meho druheho porodu (mam z nej nekdy az panicky stach). Pri mem prvnim porodu se porod zasekl pri druhe dobe porodni a miminko mi neslo vytlacit. Muzete mi poradit nejaka homeopatika a jak jej uzivat? nasla jsem nejake proti strachu ( gelsemium). Moc Vam dekuji za odpoved.

odpovídá: Mgr. Jana Ohanková

Dobrý den, Gelsemium je vhodný lék pro Vámi popisovanou situaci, berte nyní až do porodu v ředění 15CH 3x denně dvě kuličky. Pokud by strach neustupoval, bylo by možné použít ještě lék Aconitum. S přáním pohodového porodu Jana Ohanková

Dobry den, vybrala jsem si porodnici, ve ktere chci rodit, kde mi vyjdou vstric s porodnim planem atd. Jedine, co me trochu znervoznuje, ze tato porodnice je vzdalena hodinu a ctvrt od domova a s blizicim se porodem se zacinam bat, zda zvladnu jizdu autem a zda stihnu dojet (ridit bude manzel). Kdy bych podle Vas mela do porodnice vyrazit? Budu rodit podruhe a prvni porod trval sest hodin. Dekuji za Vasi odpoved. S pozdravem, Michaela Kučerová

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Doporučuji vyrazit jakmile budou kontrakce po 10 min, nebo odteče plodová voda, nebo v případě zakrvácení. 

Dobrý den, prosím vás chtěla bych se zeptat, jsem ve 12tt a téměř 2 roky už kojím dceru. Poslední cca 2 týdny kojím jen dvakrát denně, ale už mi to je nepříjemné, dcera asi ani moc nepije, spíše mě má jako dudlík, hodně mě to pálí a trochu bolí. Chtěla bych se zeptat, zda mám nasadit homeopatika na ukončení laktace (doma mám ricinus nenačatý)a zda to neohrozí tvorbu mléka pro druhé miminko? Popřípadě, zda jsou jiné možnosti kromě toho, že to budu muset ukončit sama? Děkuji a přeji hezký den Jana Klosíková

odpovídá: Mgr. Jana Ohanková

Dobrý den, lék tvorbu mléka pro další dítě neohrozí, ta se spouští až po dalším porodu. Nicméně bych byla opatrná s užíváním homeopatik v těhotenství, protože by mohla mít jiný vliv na miminko. Spíš bych se v tomto případě přikláněla k vysvětlování nebo jiným metodám než použití homeopatik. Jsem s pozdravem Jana Ohanková

Dobrý den, paní doktorko. Během těhotenství mne trápily časté mykózy (nyní jsem ve 33. týdnu a mám za sebou 4), o kterých jsem před těhotenstvím věděla jen z doslechu. Opakované mykózy jsou údajně překážkou pro masáž hráze a cvičení s Aniballem, což mi dělá trochu starosti, protože bych se oběma technikám velmi ráda věnovala. Jak prosím poznám, že mi cvičení nedělá dobře - podle případného krvácení nebo novým výskytem mykózy? A hrozí mi díky zánětům vyšší riziko poranění během vypuzování? Díky moc.

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Dobrý den,
v těhotenství jsou mykozy obecně častější než mimo ně. Doporučuji přestat jíst volný cukr, bílou mouku a med, omezit hrozny a melouny, po stolici se jít vždy hned omýt a výskyt mykoz by měl ustoupit. Nebuďte dlouho v mokrých plavkách. Pokud nebude mykoza v době cvičení s Aniballem, nemusíte se bát. Stačí buď cvičit s balonkem nebo provádět denně masáž hráze, obojí dělat nemusíte.Pěkný den.

 

Dobry den, jsem 37tt cekam tretiho chlapecka. Jde o to, ze toto tehotenstvi bohuzel doslo v me blizkosti ke dvema umrtim a jeste spouste psych.narocnych situacim a ja se ve 20tt psych.zhroutila. Nakonec sila tehotenstvi zvitezila a v ramci moznosti jsem situace zvladla. Trapi me vsak strach, co bude v sestinedeli a dale jak moc jsem mohla maleho ovlivnit psychicky. Kazdy mi rika, ze to nebude klidne miminko. Jsou nejaka homeopatika na sklidneni psychiky? Pro mne popr.pro maleho? Dekuji za odpoved

odpovídá: Mgr. Jana Ohanková

Dobrý den, homeopatika na zklidnění jsou, ale podle mého názoru by bylo dobré Váš případ nechat posoudit osobně zkušeným homeopatem. Jde o to, že každý je jinak odolný, každý reaguje jinak na různé situace a to by při výběru léku hrálo podstatnou roli. Obecně na zklidnění lze použít léky jako Gelsemium, Ignacia, Natrum muriaticum apod. Miminko stavy maminky v těhotenství ovlivňují a jde o to, jaká bude citlivost a jaké budou projevy dítěte jako reakce na stres v těhotenství. U Vás by tedy bylo dobré podat lék co nejdříve a u miminka až podle případných symptomů. Přeji pohodový porod a doporučuji se podívat na Videoprůvodce těhotenstvím, porodem a šestinedělím, který vás spolehlivě uklidní, pozitivně naladí, podpoří a to prostřednictvím samých zkušených kapacit v oboru a skvělých lidí. :) Jana Ohanková

Dobrý den, co je podle vás, prosím, pravdy na tom, že by se před porodem neměla užívat žádná homeopatika předem? Že tím mohou akorát vyvolat příznaky nemoci, na které se nasazují? Děkuji, pěkný den. Martina

odpovídá: Mgr. Jana Ohanková

Dobrý den, Homeopatika se obecně podávají pouze do stavu, který se shoduje s popisem léku. Příznaky nemoci je myšlen proving, ten se většinou dělá při ředění 30CH opakovaným podáváním léku. To znamená, že se skupině proverů podává opakovaně daný lék v ředění 30 nějakou dobu a zkoušející osoby zapisují změny od normálního stavu. Pokud jde o porod nebo respektive období krátce před porodem, je jisté, že ke stavu, kdy dítě půjde porodními cestami ven, určitě dojde. Tudíž se doporučuje podávat několik dní před porodem homeopatický lék Arnica montana 9 nebo 15CH (nízké ředění), protože k popisu léku Arnica montana patří pocity pohmoždění, bolest, tudíž se nemusíte podání tohoto léku předem obávat. Jiné léky nedoporučuji, respektive pouze takové, které odpovídají aktuálnímu stavu. Jana Ohanková 123homeopatie

Dobrý den, a mohla byste mi, prosím, doporučit, kde nejlépe sehnat "předporodní" homeopatika? Děkuji. Pěkný den, I. V.

odpovídá: Mgr. Jana Ohanková

Homeopatika se daji sehnat ve většině lékáren. Dodáva je firma Boiron. Doporučuji do lékarny zavolat, většinou dodají ještě ve stejný den. Hezký den, Ohanková

Dobry den, pri cviceni s aniballem jsem 20.7. dosahla prumeru 28,8 cm. Nasledujici den 21.7. se mi vsak pri prumeru 28 cm spustilo krvaceni. Spineni ci slabsi krvaceni se pak objevilo jeste behem toalety nasledujici dva dny. Lekar v poradne zadne zraneni nevidel. Dnes jsem zkousela opet cvicit a znovu se objevilo slabsi krvaceni a paleni pri obvodu 26,7 cm. Chtela bych se zeptat, zda mam se cvicenim pokracovat?Termin mam 2.8., pokud bych rodila v terminu a jiz necvicila, stacilo tech 28 cm? Dekuji! Mari

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Dobrý den,
počkejte 3dny, pak můžete znovu zkusit cvičit ale od menšího obvodu než naposled. Není důležitý konečný obvod, ale to, že zvyšujete a udržujete zvýšenou pružnost, i kdyby jste zkončila na 22cm, u porodu to bude velká výhoda oproti ženám, které necvičily vůbec. Každý cm navíc je nádhera! Vše zvládnete, nepochybuji...
Pěkný den,

 

Dobrý den, paní magistro. Ráda bych se informovala, zda mohu před porodem začít užívat homeopatika (konkrétně Arnica montana + Caulophyllum) bez předchozího homeopatického rozhovoru, v jakém ředění a kdy je nasadit? Popř. jaká další homeopatika se před/při porodu používají? Ráda bych se na svůj první porod připravila a pokud možno posílila plynulost 1. a 2. doby porodní. Strach, úzkost nebo obavy z porodu nemám, jen respekt :-) Děkuji mnohokrát. S pozdravem Ivana Veselá

odpovídá: Mgr. Jana Ohanková

Dobrý den, Arnicu můžete brát už týden před plánovaným porodem a to v ředění 9CH i bez osobní konzultace. Caulophyllum jen při potížích s kontrakcemi, jinak preventivně ne. Tělo by mělo samo vědět co, kdy a jak… O dalších situacích a lécích, které mohou být potřeba při porodu případně po něm píši v článku, na tomto odkaze: https://www.promaminky.cz/clanky/porod-a-sestinedeli-48/homeopatie-pri-porodu-455 Hezký den Ohanková

dobry den nedavno jsem cetla clanek od jednoho pana doktora-otazka-Je možné po císařském řezu rodit přirozeně?Lze to, ale rizika jsou podstatně vyšší než druhý plánovaný císařský řez. Existuje vyšší riziko poranění dělohy, hrozí, že plod bude vystaven nedostatku kyslíku a hrozí poranění pánevních orgánů. Je ideální pokud žena preferuje vaginální porod po císařském řezu a jednou již vaginálně rodila. ma otazka, je tedy opravdu bezpecnejsi cisarsky rez pri predeslem?dekuji

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

O tom se gynekologové celá léta hádají:-D a dosud platí: "co člověk, to názor". Já se přikláním k porodu přirozenému vždy, pokud je to možné- poměr velikosti pánve a plodu je dobrý a nejsou další komplikace jako zeslabená jizva po minulém Císařském řezu nebo zjizvený rigidní čípek po konizaci apod.

 

Dobrý den, paní doktorko, jsem ve 36+4 týdne těhotenství. Miminko je v poloze koncem pánevním. Má přesto smysl cvičit s aniballem, když mi gynekolog plánuje porod císařským řezem na 39. tt? Jsem prvorodička. Děkuji. S pozdravem a přáním hezkého dneV. K.

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Ne necvičte, je to zbytečné. 

Dobrý den, doporučujete cvičení s aniballem po provedené konizaci čípku?Konizace byla provedena pře 5 měsíci, ve 3. měsíci těhotentsví, čípek zkrácený není. Děkuji. IJ

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Pokud čípek není zkrácen, pak můžete cvičit s Aniballem.

Dobrý den, mám psychicke problémy po porodu v Podoli, přesněji se to týká průběhu 2. doby porodní, furt na to myslím, skoro nespim, je mi furt zle od žaludku a brecim. Miminko mám nastesti zdravé. Vycitam si, že jsem se neměla nechat natlacit do toho, co jsem nechtěla. Navíc mi byl proveden nastrih bez předchozího upozornění, celkově jsem tlačila 20 minut. Na koho se mohu obrátit?

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Doporučuji objednat si přes lékárnu homeopatikum Delphinium staphisagria 30CH a vycucat 1xdenně 5 kuliček. Strach a pocit spáchaného násilí by Vás měly opustit.

 

Dobry den, cekam druhe dite37tt, bohuzel je opet KP a hrozi mi druhy porod sekcí, ktere porodnice v ČR umoznuji bonding i pri sekci ??a ve kterych porodnicich se v ČR provadí operacní zakrok/hmat na pretoceni ditete?? Nasla jsem jen Brno?? Pry jej delali i v HK ale pry se děti často nasledne zase pretočí do puvodni polohy... co je na tom pravdy? Doma cvicim, mackam akupresurní body na maliccích, svítim svetylkem ale nic nepomaha. Nematei jine zkusenosti/ doporucení jak ovlivnit polohu ditete?dekuji

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Dobrý den,

pomáhá trávit hodně času v poloze kočičího hřbetu- pokud může, miminko se obrátí často samo. Obraty v Brně dělají všechny porodnice, pokud vím, nejpřirozenější možnost spojení mezi matkou a novorozencem po SC jsme zatím zažily v porodnici Vyškov. V Brně rodíme i konec pánevní spontánně, není nezbytné dělat opět císaře.

 

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na puchnutie nôh v tehotenstve. Som v 25 t. tehotenstva a zhruba od 22. tt mi puchnú členky a nohy a mam aj tehotenské kŕče. Beriem každý deň železo - globifer forte, lebo ho mám málo. Pijem väčšinou čistú vodu a veľmi málo sladených nápojov. (max. 3 dc denne kofoly). Aj na WC chodím často ? Tlak mávam 100/60 väčšinou, skôr nízky ako vysoký. V čom môže byť príčina a ako zabrániť tomu, aby mi puchli nohy ? Dakujem.

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Otoky často provází i fyziologické zdravé těhotenství, a to pokud jsou jen mírné a objevují se až k večeru, jako následek městnání po celodenní námaze na nohou. Pokud máte otoky celodenní, nebo nejsou jen mírné, doporučuji výrazně omezit sůl v potravě, pitný režim 2l vody /den a vycucat Tkáňové (Schusslerovy) soli Natrium Muriaticum 3x2tbl.
Pěkný den,

 

Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat na Bachovy esence či homeopatika při porodu v kombinaci s antidepresivy. Již deset let užívám antidepresiva na úzkostné stavy. Po dohodě s lékařkou v těhotenství užívám jen Asentru 100mg ráno. Bojím se, jak se budu cítit při porodu a proto bych chtěla mít při sobě na tyto stavy ještě nějakou alternativní medicínu, která lze právě s těmito antidepresivy kombinovat. Laskavě Vás prosím o řadu. Předem děkuji, Alena

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Bachovy esence i homeopatika u porodu můžete jistě použít, ale nikoli si nasazovat sama- domluvte se na jejich použití s homeopatem a mějte jej během porodu na telefonu. Doporučí Vám, jaké preparáty si vzít s sebou do porodnice a aktuálně při porodu budou-li potíže, co nasadit v dané chvíli a jak. 

Dobrý den paní Jano.Za 4 týdny rodin své druhé dítě a ráda bych se zeptala jaká homeopatika by jste mi doporučila koupit pro přípravu na porod a také na porod samotný. První dítě jsem rodila před skoro 6 lety a nakonec to skončilo sekcí. Ráda bych udělala vše abych porodila přirozeně. Popřípadě nějaká homeopatika. Na hojení po sekci .. Děkuji za odpověď.Srdečně zdraví Martina

odpovídá: Mgr. Jana Ohanková

Dobrý den Martino, jako základ doporučuji lék Arnica montana, ale při samotném porodu může nastat spousta různých situací… Podrobně i s dávkováním a ředěním popisuji, co podat před porodem, při porodu i po porodu v článcích na www.promaminky.cz. Přehled léků pro praktické použití najdete zde: https://www.promaminky.cz/clanky/porod-a-sestinedeli-48/homeopatie-pri-porodu-455.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se může stát, že budu mít kontrakce a v porodnici mi potvrdí, že rodím a porod se z nějakého důvodu zastaví. Lékaři mi asi budou chtít píchnout oxytocin nebo mi dát něco na urychlení, existuje nějaká aternativa? Děkuji

odpovídá: Jana Čurdová

Zdravím Vás,
pokud se porod zastaví, přirozený oxytocin se může přestat vyplavovat z mnoha důvodů, jako je strach, stimulace neokortexu a intelektu díky mnoha otázkám na přijmu. I ostré světlo zářivek a nedostatek intimity plaší tyto hormony. Pokud taková situace nastane, je potřeba se hodit do klidu, zhasnout, zatáhnout rolety, zavřít oči, relaxovat, nořit se do sebe, jakákoliv sexuální stimulace jako hlazení, dotyky, vášnivé polibky, dráždění bradavek mohou pomoci k vyplavení oxytocinu... a k tomu je potřebný čas, klid a soukromí.
Jana Čurdová

Dobry den, paní doktorko, jsem ve 23. týdnu od neděle pociťuji intenzivni tvrdnutí bříška v rozmezí 10 a 60 min a někdy lokálně a někdy v celém břiše. Pan doktor mi nasadil magnesium, dostala jsem i injekci a doporučil klid na lůžku. Je možné přidat ještě nějaké bylinky nebo homeopatika, která by zabrala? Nebo připadne magnesium v co možná nejjednodušší a přírodní podobě ve formě potravin? Děkuji moc za odpověď.

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Pokud máte zkrácený čípek, nejdůležitější je ležet!!!, aby se miminko netlačilo do čípku a vlastní hmotností jej neotevíralo. Pokud není čípek zkrácen, pak ležet není nutné a stačí  nasadit nyní Tkáňovou sůl Calcium phosphoricum 2-0-2 vycucat a od 30.týdne těhotenství ji vyměnit za Magnezium  phosphoricum 2-0-2 vycucat. Mg phos nemusíte vysazovat ve 36.týdnu těhotenství, Magnezium lacticum musíte. Pěkný den, Kutálková

 

Moc děkuji za odpověď,ohledně anti-D . JEŠTĚ BYCH POUPRAVILA DOTAZ. Šlo mi o to, zda když jsem teď ve 29+0 tt(2.těhu, po pozitivním dítěti) mám striktně požadovat aplikaci anti- D Igamad, nebo věřit tomu, že když jsou protilátky negativní, bude vše v pořádku a aplikace není nutná jak tvrdí sestra z gynekologie.Trošku máme s manželem strach abychom to nezanedbali.Popř. není na aplikaci již pozdě? Moc děkuji za odpověď.

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Pozdě ještě není, aplikace je jistotou- doporučuji. Pokud Vám ji gynekolog odmítne, pak máte jistinu ve formě neg. Pl. Dříve jsme anti-D neměli a děti jsme také rodily zdravé- hlavní je aplikace po porodu u předchozího dítěte, pak byste měli být v bezpečí pro další těhotenství.

 

Dobrý den, Paní doktorko.Jsem 29+0ttMám Rh neg. Manžel pozitivní a první dcera taktéž pozitivní.V prvním těhotenství mi píchali Igamad, také po porodu.Vím že se píchá 28tt. Při druhém těhotenství jsem na přání kliniky přešla jako ostatní maminky pod porodníka.Stále mi dělají krevní testy které jsou negativní na protilátky.Přes to jsem injekci nakonec nedostala, (administrativa+neochota ze strany porodníka) Původně jsem si ji ještě měla vyzvedávat sama.Recept mi nakonec nedali že injekci nepotřebuji.

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Dobrý den,
dnes je doporučeným postupem cca v 28.t.t. aplikovat Rh neg. maminkám anti-D bez vyšetřování protilátek. Eliminuje to riziko immunitního poškození plodu. Pokud není anti-D aplikováno (např. výpadek preparátu na trhu...), měly by alespoň být  1x kontrolovány protilátky v séru matky v období 28.-32. t.t. Pokud jsou negativní, je pravděpodobné, že k imunizaci nedošlo a immunitní poškození plodu nehrozí. Aplikace anti-D po porodu je nutná pokud je plod Rh pozitivní...vyšetřuje se krev plodu z odběru z pupečníku. Mohlo se možná stát, že Vaše 2.dítě je Rh neg jako Vy a proto Vám po porodu pravděpodobně anti-D neaplikovali...můžete KS dítěte zjistit ve zprávě z porodnice pro pediatra. Blahopřeji k oběma dětem. Kutálková

Dobrý den jsem ve 20 tydnu těhotenství a cetla jsem o homeop.pred porodem. Chtela bych se oprat co by jste doporucila jsou hrozna cita tak hledam co by mi pomohlo dekuji mooc

odpovídá: Mgr. Jana Ohanková

Dobrý den, záleží na projevech citlivosti i na tom, co citlivost vyvolává - zda je celodenní nebo jen v nějakou konkrétní dobu. Mezi nejběžnější úlevové léky na psychiku v těhotenství patří Gelsemium, Pulsatilla případně Sepia, vše v ředění 15CH. Ve vyšším ředění pouze po dohodě se zkušeným homeopatem.

Dobrý deň, pani doktorka mi 11.4. (32+0tt) nakázala ležať. Síce sa neotváram, ale bábätko je vraj nízko, ešte k tomu som mala nejakú vaginálnu mykózu, ktorá by už v tomto čase mala byť preliečená. Dnes som v 35+1tt, môžem napriek týmto kontraindikáciám začať budúci týždeň cvičiť s balónikom Aniball? Za odpoveď veľmi pekne ďakujem.

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Dobrý den, cvičit s Aniballem budete až od 36.týdne těhotenství, kdy už předčasný porod nehrozí a paní doktorka Vás pustí z klidového  do běžného režimu, tedy ANO můžete pak cvičit. Pěkný den.

 

Dobrý den paní Ohanková, chtěla bych se zeptat na homeopatika v případě, že mi praskne plodová voda a po 3 hodinách nepřijdou kontrakce. Chci se vyvarovat vyvolávanému porodu s prostaglandinem. Děkuji

odpovídá: Mgr. Jana Ohanková

Dobrý den, lékem volby v takovémto případě je Caulophyllum 9CH. Ať porod proběhne podle Vašich představ.

Dobrý den, zajímalo by mě, zda existují homeopatika na kvasinkovou infekci. Minulý týden jsem prodělala stěr na streptokoka, který vyšel negativně, ale vedlejším nálezem bylo velké množství kvasinek. Jde to nějak řešit na konci těhotenství bez použití chemie? Děkuji.

odpovídá: Mgr. Jana Ohanková

Dobrý den, lze použít přímo naředěnou nosodu Candida albicans. Dalšími léky při těchto potížích jsou Sepia, Natrum phosphoricum. Je dobré také upravit stravu tak, aby se kvasinky nemohly dále rozmnožovat.

Dobrý den paní Čejková, chtěla bych se zeptat jestli je nějaká alternativa v případe, že mi praskne plodová voda a po 4 hodinách nepřicházejí kontrakce? Běžně by se píchal oxytocin? Můžu využít nějaké alternativy? Děkuji Magdaléna

odpovídá: Jitka Čejková

Dobrý den, měla byste mít čas 24 hodin od odtoku plodové vody (standardní čas, který se v porodnicích dává), předtím se dávají antibiotika (cca po 16h po odtoku) a čeká se. Pokud porod nezačne do 24 h po odtoku, tak se ve většině porodnic dává tableta prostaglandinu. Sama můžete, krom toho že se pousíte zůstat v co největší psychické pohodě, zkusit některé z těchto možností: dráždění bradavek, homeopatika, svařené víno, ricinový koktejl. Přeji hladký průběh porodu.

Dobrý den. Již od dětství trpívám na bolesti hlavy a migrény a v 95% případů mi na ně pomáhá jedině brufen. Od malinka mi Paralen nezabírá. Nyní v těhotenství mě také sem tam bolí hlava. Snažím se uvolňovat a využívat všechny možné alternativní cesty, jak si ulevit, ale v mnoha případech stejně nakonec sáhnu po brufenu, protože už se bolest nedá vydržet. Dočetla jsem se, že brufen max do 2.trimestru. Existuje mezi homeopatiky nějaký lék, který by mi pomohl v 3. trimestru?Děkuji, A.Šatopletová

odpovídá: Mgr. Jana Ohanková

Dobrý den, nedoporučovala bych brát chemické léky v žádném trimestru těhotenství. Je potřeba řešit případ konstitučně, aby se migréna nedostavovala nebo aby se bolest hlavy dala vydržet bez potlačujících prostředků. Symptomaticky by na bolest hlavy mohl pomoci lék Belladona 15CH nebo Natrum muriaticum 9CH, vždy ale záleží na modalitách, typu bolesti, stranách, atd. 

Dobrý den, pripravuji se na svuj druhy porod. Z prvniho porodu mam veliky blok a strach. Nasla jsem pro psychickou podporu a zklidneni bachovy esence. Jdu na konzultaci a namichani dle mych potreb. Dale jsem nasla homeopatika Gelsemium sempervium. Chtela jsem se zeptat zda je mozne je kombinovat, uzivat spolecne, nebo ktere by byly vhodnejsi. Dekuji za radu.Mitáčková Sandra

odpovídá: Mgr. Jana Ohanková

Dobrý den, homeopatii a Bachovy esence lze kombinovat. Cokoliv na míru dle potřeb je vždy ideální volba. Gelsemium 15CH lze použít při strachu, úzkosti, trémě a nervozitě z jakékoliv události, porod nevyjímaje. Přeji pohodový druhý porod.

Dobrý den, byl mi zjištěn streptokok skupiny B, v porodnici trvají na aplikaci antibiotik před porodem. Chtěla bych se zeptat, zda existuje nějaké homeopatikum, které bych mohla po porodu mohla dát miminku jako detoxikaci či na posílení imunity nebo nějaké pro mne před porodem? Předem děkuji za informaci.

odpovídá: Mgr. Jana Ohanková

Dobrý den, je možné nyní symptomaticky použít Strpetoccocinum 200 CH. Pokud máte na mysli detoxikaci antibiotik, tak se dá použít například střevní nosoda, lék Okoubaka nebo z běžněji u nás dostupných léků Natrum phosphoricum 9CH třikrát denně několik kuliček nebo kapek. Jinak se v homeopatii podávají léky až podle stavu a symptomů. Věřte, že miminko bude v pořádku :)

Dobry den. Mam takovy dotazek. Nebo spis potrebu uklidneni od vas. Byly mi zjisteny hranicni vysledky pri glukozovem testu. Nejsem za. Ale blizim se k tomu. Gynekolozka me chce poslat do poradny. Ja jsem vegetarianka. S cukrem jsem predtim problemy nemela. Chviku s cholesterolem, jeste dluze pred tehotenstvim. Jak toto zjisteni ovlivni nasledujici tehotenstvi a miminko nase? Dekuji za jakekoliv info. S pozdravem Muchova

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Hraniční hodnody je velmi nepřesná informace. Hodnoty normy jsou jasné- nalačno do 5,1, po 1hod. od pití roztoku 10,0 a po 2hod. 8,5 . Pokud je některá hodnota vyšší, měla byste být sledovaná na diabetologii. Většina těhotenských cukrovek končí dietou v těhotenství, po porodu se zcela upraví. Pěkný den, Kutálková.

Dobry den, ráda bych se zeptala z jakého duvodu muže být horečka (39,6) při porodu? Muže tuto skutečnost vyvolat samotný porod? Jaka je pravděpodobnost, že horečka bude i u dalšího dítěte? Muj porod trval 2 dny, od prasknutí plodové vody 14 hodin, celou dobu vysoke horečky.

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Dobrý den, zvýšená teplota se může při porodu někdy objevit, ale mohlo jít i o nějakou infekci- od virozy, přes stav vyčerpání až po zánět dělohy....ten by jistě v porodnici diagnostikovali a léčili. Při příštím porodu je pravděpodobnost opakování cca 50:50. Pěkný den, Kutálková.

Dobrý den, jsem v 35tt čekám první miminko a chtěla bych znát odpověď co se týká předporodních homeopatikách. Na internetu jsem našla spoustu stránek kde maminky doporučují ty či ony homeopatika, ale bohužel se názorově dost liší. Proto bych chtěla znát názor opravdové profesionálky jaké homeopatika, v jakém množství a v jakém týdnu užívat. Dále by mi zajímala i homeopatie po porodu.Mnohokrát děkuji za odpověď Ř.

odpovídá: Mgr. Jana Ohanková

Dobrý den, u porodu mohou nastat různé stavy, na které se hodí různé léky. Nejužitečnějším lékem vzhledem k bolesti je Arnica montana, která se jako jeden z mála léků používá už několik dnů před porodem pro jeho méně bolestivý průběh. Za druhý velmi užitečný lék k porodu považuji Caulophyllum, který pomáhá pravidelným kontrakcím. Vše včetně rozpisu podávání a ředění popisuji přehledně v článku na tomto odkazuhttp://www.promaminky.cz/clanky/porod-a-sestinedeli-48/homeopatie-pri-porodu-455 . Po porodu ještě chvíli Arnica a potom podle konkrétního stavu maminky nebo miminka. Toto téma a dávkování léků najdete zde http://www.promaminky.cz/clanky/porod-a-sestinedeli-48/homeopatie-v-sestinedeli-a-pri-kojeni-457. Jana Ohanková

Dobrý den,poradila byste mi prosím,můj synek,necelé 4 týdny má moučnivku ( z. Poloviny bílé fleky na jazyku) dávám třetí den Borax 9Ch 5 kuliček rozpuštěné v mm nebo prevarene vodě a zatím žádné zlepšení. Poradíte zda dávat dal,nebo případně změnit homeopatika ( jaké) ? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den Eva

odpovídá: Mgr. Jana Ohanková

Dobrý den, pokud Borax nezabere do 5 dnů, podejte lék Kali muriaticum 9CH také rozpustit ve vodě a podávat 5x denně několik kapek.

Dobrý den, před 6ti lety se mi narodil syn, CS z důvodu KP (36+0tt 3kg). Nyní jsem těhotná 38+4tt a váhový odhad je 4010g. Lékařka mi dnes oznámila,že pokud neporodím do termínu, porod mi chtějí vyvolávat, abych nemusela na další CS z důvodu velikosti dítěte. Budeme se snažit "miminko přemluvit" ,ale pokud by se nám toto nepovedlo,pak se vyvolávaní velmi obávám. Navíc u prvního lékaře mi bylo řečeno,že po CS se porod nevyvolává..Jaký máte názor na vyvolávání po CS z důvodu váh.odhadu?Děkuji Vám,Z.Šlárová

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Dobrý den,
každý porodní sál má své zvyklosti a v těch se mohou trochu jejich postupy lišit. V každém případě UTZ vážení miminka není zcela přesné a pokud je dítě větší, mívá tendenci otvírat čípek již před termínem vlastní vahou. Skutečně je dobré porodit do termínu +-3dny. Jak tomu pomoci? Procházky, pokud je to technicky možné- sex, teplá sprcha na bříško a kříže, masírování bradavek, ev. v termínu pak 1denní půst- jen pít (smíte i džusy aby nebyl hlad) ale tuhou stravu nejíst- většinou do 24 hod. se rozběhne porod. Pokud by nic nepomohlo, pak vyvolávání porodu a možnost rodit po SC spontánně je dnes velký trend, ovšem v případě velkého plodu se obávám, že nakonec by vše zkončilo druhým SC. Přeji brzký porod, Kutálková

Zajímalo by mě, jaká homeopatika jsou vhodná k porodu? Mám připravená Arnica Montana 9CH. Je dobré je brát před, v průběhu nebo až po porodu?

odpovídá: Mgr. Jana Ohanková

Arnica Montana v 9 je připravená správně, můžete začít brát dva týdny před porodem (denně dvě kuličky) a potom hlavně po porodu (2x denně2 kuličky). Je to hlavní lék na pohmoždění. Dále je k porodu velmi vhodné Caulophyllum pro uvolnění děložního hrdla a také pro případ nepostupujícího porodu.

Jsem potřetí těhotná, porod jako takový mě čeká druhý. Čekám jednovaječná dvojčata, s jednou společnou placentou. (mo-bi) . Zajímalo by mě, jestli je možné rodit přirozeně a za jakých podmínek..Četla jsem pár příběhů žen, kterým to bylo umožněno a zase jiné, kterým byl okamžitě nařízen císařský řez.

odpovídá: Jitka Čejková

Tam záleží na několika faktorech, hlavní je jak miminka v bříšku jsou. Ale určitě to je o tom se hodně ptát, projevit VELKÝ zájem o normální porod, navštívit s dotazy více porodnic... A můžete se objednat i do poradny k porodní asistence, která Vám může dát spoustu důležitých informací i po té zdravotní stránce. Porodní asistentky najdete na www.unipa.cz. A i kdyby to třeba z nějakého důvodu opravdu nešlo, tak pak doporučuji hezky předem doladit variantu císařského řezu, aby i tato forma proběhla laskavě vůči vám i dětem. Ale přeji, at se vám to podaří normálně :). Držím pěsti!

Ráda bych se zeptala, jaký je Váš názor na posilování pánevního dna a masáž hráze před porodem. Opravdu je potom lepší porod?

odpovídá: Jitka Čejková

Pro dobrý porod není třeba mít "naposilované" pánevní dno, potřebujete ho mít PRUŽNÉ. Takže nezaměřovat se na posilování, ale na střídání napětí a UVOLNĚNÍ - to by mělo být dvojnásobně delší než "posilování". Příliš pevné pánevní dno se u porodu špatně uvolňuje... Masáž hráze mohu potvrdit z mé víc jak 13 leté práce s těhulkami, že jasné ano, má efekt. Hezkým porodům zdar :)

Ráda bych se zeptala na Váš názor ohledně dotepání pupečníku po porodu. Samozřejmě v případě, kdy je miminko v pořádku a vše proběhlo tak, jak mělo. Názory se různí, je zde mnoho aspektů pro i proti. Jako laik opravdu nevím, co je pro miminko lepší a zda mám tuto možnost při porodu požadovat.

odpovídá: Jitka Čejková

Dobrý den, dotepání pupečníku zažívám v praxi už téměř u všech porodů. Je to možné, ale ne úplně běžné. Často se říká, že dotepe během pár minut, ale to není pravda. Je dobré si to napsat do porodního přání a zjistit si k tomu nějaké informace. Dobré info najdete třeba zde: http://www.evalabusova.cz/rozhovory/t_indriell2.php a nebo zde: http://www.prirozeny-porod.eu/nejskodlivejsi-lekarsky-zakrok-provaden-nam-vsem/. Zrovna dnes jsem byla u porodu, kde pupečník tepal cca 30 min. Rodiče si na něj sáhli, cítili jak tepe - velmi hezký prožitek, doporučuji. A bylo domluveno, že se s podvázáním počká až po porodu placenty. Takže za mě - požadujte, chtějte a užijte si to Vy a hlavně Vaše miminko :).

Jaký rozdíl je mezi epidurální a spinální anestezií při porodu? Nebo se jedná o jedno a to samé?

odpovídá: Jitka Čejková

Spinální anestezie se využívá u císařského řezu, tzv.epidurál - nejčastěji to je epidurální analgezie, která se využívá proti bolesti u porodu nebo se dá pak udělat epidurální anestezie pro císařský řez, kdy se využije již zavedeného epidurálního katétru. Myslím, že také často záleží na jednotlivých pracovištích a anesteziologovi, kterou anestezii v případě potřebného operačního porodu použije. A určitě to je o získání informací tam, kde bude žena rodit, jakým způsobem se popř. anestezie provádějí a jak vše probíhá, včetně následné rekonvalescence protože jsou v tom veliké rozdíly.

Mám zavedený stent mezi močovým měchýřem a ledvinou. Mohu cvičit s Aniballem?

odpovídá: Jana Čurdová

Pokud nemáte zakázaný pohlavní styk od lékaře a bude rodit normálně, tak šetrné cvičení s Aniballem, by logicky nemělo způsobit žádný problém. Možná bych vynechala aktivní vytlačování Aniballu v různých polohách a opravdu bych jen cvičila formou nafouknutí balonku na snesitelnou velikost a jen dýchání do pánevního dna, uvolňování svalíků dechem a pak volit cestu ven ufouknout balonek, přidržovat a vydýchat ho ven... bez použití břišního lisu.

Léčím se na kondylomata, mohu cvičit s Aniballem?

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Nedoporučuji, jelikož při ev. i min. poranění se kondylomy rychle do ranky rozšíří!

Mohu cvičit s Aniballem když mám prolaps dělohy?

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Aniball byste při prolapsu používat neměla, jelikož byste jej měla vůbec problém zavést do pochvy, ani by tam nedržel, ani by cvičení nemělo efekt. Ale možná jste myslela jen mírnější verzi - když nejde o prolaps (úplný výhřez dělohy před pochvu) nýbrž jen o descensus (sestup dělohy do prostoru pochvy), pak by cvičení technicky možné mělo být, ale stejně by pro vás bylo nepříjemné a určitě bych ho v tomto případě také nedoporučovala.

Jak dojde k prolapsu dělohy?

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Vzniká povolením vazů a svalů, držících dělohu na jejím místě, zejména po zvedání a nošení těžkých břemen.

Může se mi po cvičení s Aniballem vagína rozšířít natrvalo?

odpovídá: MUDr. Šárka Kutálková

Porod dá tělu vždycky zabrat. Ženy, které trpí nadváhou, poševními záněty, žijí sedavým způsobem života nebo mají přidružená onemocnění, mají často menší pružnost tkání, a priori porod pak může napáchat i velké škody. Podle mého mínění je přiměřené cvičení vždy dobrou prevencí poranění a způsob, jak zvýšit elasticitu a přizpůsobivost tkáně. Je velmi zjednodušující říci, že malformace zevního genitálu po porodu je způsobena Aniballem. Při zdravé tkání Aniball pouze zvýší elasticitu. Při primárně špatné trofice sliznice se porodem (i po cvičení stále nedostatečně pružná) tkáň vytahá nebo poraní tak jako tak, jen rozsah škod může být cvičením s Aniballem zmenšen.